Vücudun her kısmının kendisine bitişik segmente ve bütün vücuda oranla en uygun pozisyonda yerleştirildiği postür mekanizması, farklı görünümle bireyleri ayıran temel bir oluşumdur. Bu yazımızda postür bozukluklarının Podoloji ile ilişkisini konu alıyoruz.
Postür
Postür, vücudun her kısmının, kendisine bitişik segmente ve bütün vücuda oranla en uygun pozisyonda yerleştirilmesidir. Bir başka deyişle, vücudun her hareketinde eklemlerin aldığı pozisyonların birleşimi de postür olarak tanımlanmaktadır. Vücut, kas aktivitesi sırasında ligamentlerin desteği ile stabilite sağlamak veya bir harekete temel teşkil etmek için, birçok kasın uyumlu çalışması sonucunda düzgün bir duruş elde eder.
Omurganın Postür Bozuklukları
Kaslar, iskelet sistemi, beyin, sinirler uyum içerisinde etkileştiği sürece sorun yoktur. Ancak bunlar arasında uyumsuzluk doğuran her durum önemli sağlık sorunlarına yol açar. Duruş alışkanlıklarımız hatalı ise bu uyumu kendimiz de bozabiliriz. Hareketsizlik, iş hayatında zorunlu olarak belirli bir duruş biçiminde çalışma, önemli duruş sorunlarına yol açabilir. Bir madencinin duruşu ile bir piyanistin duruşu elbette farklıdır. Ancak sağlıklı duruş ve yürüme için gerekli kurallar herkes için aynıdır. Erişkin postürünü etkileyen birçok faktör olmakla birlikte bunlardan üçü sıklık bakımından önem kazanmıştır.
Kifoz
Omurganın normal sınırlar dışında sagital planda posterior sapması olarak tanımlanır. Aşırı sagital eğrilik ya fonksiyoneldir ya da yapısaldır. Fonksiyonel eğrilikler; anterior ve posterior spinal ligament ve kas yapılarının zayıflığı sonucu ortaya çıkar. Torasik kifoz artışı göğüs kafesi genişlemesini azalttığı gibi, omuz kavşağındaki hareketi de azaltır. Bu durum akromiyonun öne ve aşağı çekilmesine, kolun internal rotasyonuna yol açarak glenohumeral eklem mekanizmasını bozar. Bu postür bozukluğu rotator manşon tendonlarının sıkışması ve bozulması ile sonuçlanır.
Lordoz
Beldeki normal çukurluğun artmasıdır. Karın, sırt, kalça kasları ve bağlarındaki dengesizlikler ve güç kayıpları bel çukurluğunu artırır. Ayrıca karın kaslarında gevşeklik, aşırı kilo, lomber lordozu artırır. Lomber lordozun artmasının en önemli sonucu bel ve bacak ağrılarıdır. Ayrıca omurlarda kayma (spondilolistezis) olan hastalarda lomber lordoz (bel çukurluğu) artmıştır.
Skolyoz
Omurgada eğrilik “S” ve “C” şeklinde olabilir. Skolyoz’a eşlik eden vertebral rotasyon nedeniyle göğüs kafesinde asimetri fark edilir. Belin öne fleksiyonu ile simetri bozukluğu belirgin hale gelir.
Podoloji İle İlişkisi
Kaburgada görülen postür bozuklukları, beraberinde vücut ağırlık merkezinin (VAM) değişmesine neden olur. Vücut ağırlık merkezinin değişmesi ise alt ekstremiteler arasında eşitsiz yük dağılımını meydana getirir.
Vücut ağırlık merkezindeki bozulması iki alt ekstremite arasında yük dengesizliği oluşturur. Bunun sonucu olarak fazla yüke maruz kalan ayağın plantar bölgesinde basıya bağlı deformitelerin gelişmesi(Callus,Corn vb.) kuvvetle muhtemeldir.
Podolojik Yaklaşım
Ülkemizde podologlar, statik/dinamik baropodometrik analiz gibi yöntemler ile ayağın yük dağılım grafiğini tanımlayabilir ve deformitelerin oluşmasını önleyici, kişiye özel tabanlıklar tasarlayıp üretebilmektedirler. Böylece deformitelerin oluşması riskine karşılık ayaklar korunmuş olur.
Önerilen Yazı
Daha önce “Tabanlık Tedavisi ve Önemi” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.
- Postür pdf
- Omurganın Postür Bozuklukları bağlantı