Klinik kayıtlarda ayak sorunlarının bir çoğu tırnaklar üzerinde gözleniyor. Tırnak batması (Onychocryptosis), tırnak mantarı (Onychomykose), tırnak kalınlaşması (Onychauxis) ve deforme tırnaklar sıklıkla rastlanan ayak sorunları arasında yer alsa da gözlenen sorunlar sadece bunlarla sınırlı değildir. Bu yazımızda net olarak ‘hastalık’ gözü ile bakılmayan bir diğer tırnak sorunu olan tırnak boşalmasını (Onycholyse) ele alıyoruz.
Tırnak Boşalması (Onycholyse)
Tırnak boşalması, tırnak plağının (corpus unguis) üzerinde yapışık halde bulunduğu tırnak yatağından (matrix unguis) çeşitli faktörlere bağlı olarak ayrılması durumudur. Temelde doğası gereği tırnak kökünden (matrix) yapışarak uzayan tırnak plağı ayrılma sonucu tekrar aynı noktaya yapışmadığından uzamayla birlikte kökten yapışır vaziyette gelerek boşalma tablosunu atabilir. Bu noktada tırnağın bu süreçte korunması önemlidir.
Tırnaktaki boşalma durumunun sebepleri başlıca şunlardır:
- Travma
- Yanlış tırnak kesimi
- Yanlış ayakkabı kullanımı
- Sistemik rahatsızlıklar (Troid, Sedef, Diyabet)
- Ayağın şekil bozuklukları
- Yürüyüş bozuklukları
- Ayak terlemesi
- Tırnak deformasyonları
- Genetik durum
Tırnak Boşalması’nda (Onycholyse) tedavi
Bir tabip ya da podolog değerlendirmesiyle boşalmanın mevcut durumu değerlendirilmelidir. Tırnak bütünlüğüne oranla boşalan miktar küçükse ilk tercih tırnağın bunu uzayarak atmasını sağlamaktır. Nitekim boşalma oranı büyük ya da eşlik eden renk değişimi, kalınlaşma veya çatlama/kırılma durumları söz konusu olduğunda boşalan tabaka üzerinde podolog kontrolünde küretaj işlemi ve periyodik kontroller etkilidir. Küretaj işlemi tercihinde genelde düzenli olarak tırnağı besleyen ve olası patolojik durumların riskini önlemek amacıyla çay ağacı yağı kullanımı önerilir.
Tırnak Boşalması’nın (Onycholyse) ilerleyen safhası
Erken dönemde önlemi alınmayan ya da müdahale edilmeyen boşalma tabloları ilerleyen safhalarda hastalık durumuyla sonuçlanabilir. Tırnak boşalmasına komplike durumlar şunlardır:
- Tırnak Batması (Onychocryptosis): Boşalan tabaka üzerinde kırılma ya da çatlamalar sıklıkla gözlenebilir. Bu durum, tırnak bütünlüğünü bozarak tırnağın lateral noktalarında zayıflık ve buna bağlı gömülmelere neden olabilmektedir. Çatlama ya da kırılma belirtisi göstermese bile boşalan tırnak tabakası beslenme güçlüğüne bağlı kalınlaşarak deformasyon durumuna ulaşabilir.
- Tırnak Mantarı (Onychomykose): Boşalan tabakanın tırnak plağına tekrar yapışmamasından kaynaklı yaşadığı beslenme güçlüğü sonucu tırnakta mantar (Onychomykose) meyilliliği meydana gelir.
- Tırnak Kalınlaşması (Onychauxis): Mantar durumu eşlik etmese dahi tırnaktaki boşalan tabaka üzerinde zamanla renk değişimleri ve kalınlaşmalar gözlenir. Bu kalınlaşmalar belirli dönemlerde ayakkabı kullanımlarına bağlı olarak baskıya maruz kalır ve ayakkabı içerisinde huzursuzluk yaratan bir hal alır.
- Deforme Tırnak: Boşalan tırnak plağı tekrarlayan halde travma ve baskıya maruz kalmasıyla tırnakta deformasyon durumlarını oluşturabilir. Kimi zaman tırnaklarda düşme durumları da gözlenebilir. Deforme bir yapıya ulaşan tırnak yapıları kalıcı şekil bozukluğu ile sonuçlanır ve estetik açıdan bireyi huzursuz edebilir.