Amerikan Diyabet Birliği (American Diabetes Association®), 1986 yılında diyabeti kontrol altında tutmak için beslenme ile ilgili amaçları şu şekilde belirtmiştir:
- Kan glukoz ve lipit düzeylerini mümkün olan en yakın düzeyde (fizyolojik) tutmak.
- Adölesan ve yetişkinlerde normal beden ağırlığını sağlamanın yanı sıra, çocuk ve adölösanlarda normal büyüme hızını sağlamak.
- Gebe kadın, fetüs ve laktasyon için yeterli besin sağlamak.
- İnsülin kullananlarda, kan glukoz düzeyindekideğişmeleri önlemek için ara ve ana öğün zamanlarında sürekliliği sağlamak.
- Bireyin beslenme öyküsüne göre yaşam biçimine uygun yeme planını sağlamak.
- Tip-II diyabetlilerde kilo kontrolünü sağlamak.
- Uygun beslenme ile diyabetlilerde sağlığı yükseltmek.
Diyabeti olan bireylerin günlük kalori gereksinimi, diyabeti olmayan bireylerden farklı değildir. Bu gereksinim yaş, cinsiyet ve günlük aktivitelerine göre değişiklik gösterir. Diyabetli bireylerin tüketeceği günlük kalori miktarı uygun beden ağırlığını sağlayacak şekilde düzenlenmelidir.
Diyabetli Bireyin Diyeti
Diyabetli bireylerin yemek planlarında yer alan karbonhidratın daha çok türü önemlidir. Çünkü çalışmalar karbonhidrat içeren farklı yiyeceklerin neden olduğu hiperglisemi derecesi ve süresinde önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar glisemik indeks kavramını geliştirmiştir. Bir besinin glisemik indeks değeri yüksek ise, kan şekerini yükseltici etkisi de yüksektir. Diyabeti olan bireylerin düşük glisemik indeks değerine sahip yiyecekleri tüketmeleri önerilmelidir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme biçimlerinde liften zengin yiyecekler tüketildiğinde; kan glukoz ve lipit kontrolünün daha iyi sağlandığı gösterilmiştir. Diyabeti olan bireyler için hazırlanmış; hazır yiyecekler tedavide ki yararları kanıtlanmadığı ve çoğu pahalı olduğu için önerilmemektedir.
Diyabetli bireylerde trigliserid düzeyi yükseldiği için tüketilen yağ miktarı kısıtlanmaktadır. Diyabeti olan bireyler doymamış yağları (bitkisel) tüketmelidir. Zeytinyağının kan lipit düzeyinin normale dönmesinde yada ateroskleroz gelişiminde rol oynayan düşük dansiteli lipoproteinler (LDL) azaltılmasında önemli rol oynadığı belirtilmiştir. Proteinlerin temel amacı doku gelişimini ve onarımı için gerekli aminoasitleri sağlamaktır. Amerikan Diyabet Birliği (ADA®), diyabeti olan bireylerin günde kilogram başına 0,8 gram protein tüketmelerini önermektedir.
E ve C vitamini ile Magnezyum mineralinin diyabetli bireylerde yararlı olabileceği gösterilmiştir. C vitamini glukoz ve protein moleküllerinin birleşmesini önleyerek katarakt ve sinir hasarının azaltılmasında rol oynayabileceği ileri sürülmüştür. E vitamini de C vitamini gibi birleşmeyi önleyerek pıhtılaşmayı ve eritrosit kümeleşmesini azaltarak aterosiklerozun önlenmesi ve tedavisinde yararlı olabileceği belirtilmiştir. Magnezyum minareli azlığı ile, hipertansiyon, aritmi, lipit anormalliği ve insülin salınımının azalmasında ilişki vardır. Ancak kesin bir sonuç yoktur.
Diyabetli bireyler beslenmelerine ve tüm kişisel ihtiyaçlarına normal bireylerden iki kat daha fazla dikkat etmelidirler.