Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Nedir?

Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Nedir?

Serdar Esentürk avatarı

Sürekli temas ve hareket halinde olması nedeniyle ayakta gelişen bir çok problemin bu hareketlikten etkilenerek çoğu zaman ağrı bulgusunu yarattığını görebiliyoruz. Dolayısıyla klinik kayıtların bir çoğunda hastaların rahatsızlık duyacakları derece bir ağrı hissiyatına sahip olana kadar tedaviyi düşünmediklerini de söyleyebiliriz. Hal böyleyken, bu yazımızda ağrı hissiyatı yaratmıyor olsa da başta bayanlarda olmak üzere ağrı hissi yaratırmışcasına önemsenen ayak sorunu olan başparmak eğriliğine (Hallux Valgus) değiniyoruz.

Başparmak Eğriliği (Hallux Valgus) Nedir?

Başparmak eğriliği (Hallux Valgus), ayak başparmağında meydana gelen, başparmağın ikinci parmak eksenine doğru şekil aldığı kemik, kas ve eklem deformitesi durumudur. Bayanlarda görülme sıklığı erkeklere oranla 5 kat daha fazla olan bu tabloda başparmağın yanı sıra %15-20 ayağın ikinci parmağında (2. falanks) da meydana gelebilir.

Bunyon (Bunion): Başparmak eğriliği sonucunda 1. falanks (başparmak) metatarsafalangeal ekleminin dışarıya doğru bir hal almasıyla bunyon (bunion) adı verilen bir çıkıntı oluşturmasıdır. Genelde her başparmak eğriliği tablosunda gözlenir ve kızarıklık, şişlik ya da nasırlaşma gibi belirtilerle seyreder. Diyabetli bireylerde önlem alınmadığında iyileşmesi güç ayak yaralarına zemin hazırlayabilmektedir.

Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Nedir?
Bunyon (Bunion)

Başparmak Eğriliği’nin Nedenleri Nelerdir?

Başparmak eğriliğine neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yanlış ayakkabı kullanımı: Dar ve özellikle yüksek topuğa sahip ayakkabılar ayak parmaklarını baskılayarak olası parmak deformasyonlarına zemin hazırlayabilmektedir.
  • Genetik yapı: Ailedeki parmak deformasyonlarının öyküsü diğer bireylerde de görülme olasılığını arttırmaktadır.
  • Anatomik bozukluklar: Kas ve eklem sorunları gibi parmak hareketini kısıtlayan durumlar deformasyon tablolarına zemin hazırlayabilir. Daha önce geçirilmiş operasyonlar sonucu uzuv kaybı söz konusu olan tablolarda da başparmak eğriliği riski oluşmaktadır.
  • Enflamatuar ve metabolik rahatsızlıklar: Ayağa etki eden gut, romotaid artrit ve diyabet gibi hastalıklar kemik yapılarını güçsüz kılarak olası şekil bozukluklarına neden olabilmektedir.
  • İleri yaş: Yaşın ilerlemesi (yaşlılık) kemik yapılarının güçsüzleşmesinin tipik nedenlerinden biridir.
  • Travma: Ayakta herhangi bir kaza ya da darbe sonucu gelişen travmalar başparmak eğriliği nedenlerinden biri olabilir.
Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Nedir?
Görsel: Pied Cheville Nantes Atlantique

Başparmak Eğriliği’nin Belirtileri Nelerdir?

Başparmak eğriliği ağrı yaratmamasından dolayı gelişim aşamasında zor farkedilen, önlemi alınmadığında ise ilerleyerek güç tedavileri beraberinde gerektirebilen bir deformasyon tablosudur. Başlıca belirtileri şu şekildedir:

  • Bunyon (bunion): Başparmak eğriliğinin en tipik belirtisidir. Başparmak kenarında dışarıya doğru uzanan bir çıkıntı oluşur.
  • Ağrı: Ağrı durumu genelde ayakkabı kullanımları ve yürüme esnasında ortaya çıkar.
  • Nasırlaşma: Oluşan kemik çıkıntısı ve başparmağın diğer parmakların üzerine doğru eğilmesi durumu sürtünme ve baskıyı yaratabilir. Bu durum nasır şikayetlerini kaçınılmaz kılmaktadır. Özellikle de diyabetli bireylerde ayak yarası ve ülserasyonların gelişme riski yüksektir.
  • Basınç bozuklukları: Oluşan şekil bozukluğu ayağın normal basınç dengesine olumsuz etki ederek bası problemleri ve buna bağlı yürüyüş sorunları meydana getirebilmektedir.
  • Ayakkabı seçiminde zorlanma: Standart boylarda sağlıklı ayaklar için tasarlanan tüm ayakkabılarda bile başparmak eğriliği olan ayağa uygun ayakkabıyı bulmak çoğu zaman güç olabilmektedir.
  • Estetik bozukluk: Kötü bir görünümün olması kimi bireylerde takıntı ve diğer psikolojik rahatlıklar gelişme riskini meydana getirebilmektedir.
  • Tırnak deformasyonları: Şekil bozuklukları tırnaklara da etki ederek tırnak üzerinde kırılma, çatlama gibi komplikasyonlar yaratabilir. Bu anormal baskıların devamı tırnak batması ya da mantarı gibi diğer ayak sorunlarına neden olabilmektedir.

Başparmak Eğriliği’nin Tedavisi Nasıldır?

Başparmak eğriliğinin tedavisi tablonun aşamasına göre değişkenlik göstermektedir. Podolog kontrolünde erken dönemde fark edilen bir eğrilik tablosu ortopedik aparat ya da tabanlık desteği ile tamamen düzeltilebilir. Fakat ilerlemiş ve kimi zaman ağrı veren tablolarda tablonun kalıcı çözüme ulaşması güçtür. Bu durumlarda sadece yine podolog kontrolünde koruyucu girişimler sağlanmaktadır.

Tabip kontrolünde ilerlemiş bir başparmak eğriliği tablosunda uygulanan cerrahi girişimler çözüm odaklı iyi bir alternatif olabilir. Cerrahi müdahalenin gerekip gerekmediği bir tabip ya da podolog tarafından değerlendirilebilir.

Başparmak eğriliğinde kullanılan diğer yöntemler şunlardır:

  • Gece atelleri ve diğer aparatlar
  • Podolog kontrolünde planlanan egzersizler
  • Bunyon (bunion) ve burşit için silikon destekler
  • Nasır oluşumunu engellemek amacıyla tabanlık
  • Ayağa özel ortopedik ayakkabılar
Başparmak Eğriliği (Halluks Valgus) Nedir?
Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Post
Aşil Tendinopatisi Nedir?

Aşil Tendinopatisi Nedir?

Next Post

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Related Posts