Klinik olarak hastalık olarak gözlenmiyor olsa da günlük yaşantıda özellikle de uzun süreli ayakkabı kullanan ve tempolu aktivitelere sahip bireylerde sıkça rastlanan ayak sorunlarından biri, ayak kokusu. Genelde terlemenin sebep olduğu bu koku, özellikle günün sonunda bireyin sosyal yaşantısından olası ayak hastalıkları risklerine kadar etkileyebilmektedir. Bu yazımızda en çok rastlanan ayak sorunlarından olan ayak kokusunu işliyoruz.
Nasıl Oluşur?
Ayak kokusu, ayağın yapısında bulunan ter bezlerinin fazla çalışması ile oluşur. Terin oluşturduğu sıvı, ayakta yapışkanlık ve ıslaklık hissi uyandırır. Ayağın sürekli çorap ve ayakkabı kullanımına maruz kalması sonucu ayak derisi oksijen alışverişi gerçekleştiremez ve ayak kokusu belirti verir. Uzun süreli ayakkabı ya da çorap kullanımlarıyla ayağın oksijenlenmemesine ek olarak ayaktaki ısı miktarı artar ve ısının artışıyla tetiklenen terleme tablosu kötü kokunun yanı sıra başta Ayak Mantarı (Tinea Pedis) olmak üzere ayağın cilt hastalıkları bakımından risk oluşturabilir. Dolayısıyla ayak kokusunun ve terlemenin ayak üzerinde kontrolüyle günlük ayak bakımının uygulanışı da önemlidir.
Terleme ve ayak kokusu problemi yaşayan bireylerin birçoğunda beraberinde ayak mantarı ya da enfeksiyonel durumların da yer aldığı patolojik tablolar gözlenebiliyor.
Nasıl Giderilir?
Uzun süreli ayakkabı ve çorap kullanımlarıyla oluşan terleme durumuna önlem olarak yedek çorap ya da ayakkabı barındırılabilir. Her zaman bu imkan sağlanamıyor olsa da ayağın fırsat bulundukça yıkanması etkili bir girişimdir. İşi gereği sürekli ayakkabı kullanan ve buna bağlı gelişen terleme sorunlarında özel gümüş ipliği barındıran çoraplar ısıyı dengelediği gibi terleme durumunu da azaltabilir. Terlemenin azalmasıyla oluşan koku miktarı da aynı oranda azalmaktadır. Çorap değişimleri günlük olarak yapılmalıdır. Kullanılmadığı zamanlarda ayakkabıların açık bir alanda hava alması da gerekir. Hormonel sorunlara dayanan terleme ve buna bağlı oluşan koku problemlerinde koku ve terlemeye yönelik haricen uygulanan ilaçlar tabip kontrolünde denenebilir. Nitekim günlük bakımın uygulanmadığı her ayakta terleme ve koku durumunun geçmesi mümkün değildir.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Ayaktaki koku problemi sadece terleme ile belirti vermeyebilir. Dolayısıyla kokunun sebebi olası cilt hastalıklarına ya da ayaktaki enfeksiyon durumlarına dayanıyor olabilir. Bu durumlara bağlı kokunun giderilmesi semptomların ortadan kaldırılmasıyla sağlanır. Her halükarda ayak kokusunun klinik muayenesi için mutlaka bir podolog kontrolünde bulunulması gerekmektedir.
ayak kokuları icin kullanılan kremler falan saglikli mi. Veya herhangi bir zararlari varmi ayaga?
Her ne kadar sağlıklı denilse de ayakta komplikasyonların gözlendiği durumlar mevcut. Dolayısıyla doğal yöntemleri ve sadece podologunuzun önerdiği tıbbi malzemeleri kullanmanızda yarar var. Kulaktan duyma ilaç kullanımlarına lütfen aldırış etmeyiniz.
Ayrıca, yanlış anlaşılmasın. Elbette ayak sağlığı için krem kullanımları uygulanabilir. Sadece podolog veya ilgili tabip tarafından onaylanmış ilaçların kullanımları önerilir.