Ayak sorunlarına olan farkındalıklar 2012 yılı itibariyle ülkemizde Podoloji eğitiminin başlamasıyla oluşmaya başladı. Klinik vakalarda tedavi konusunda Podolojik Yaklaşımlar‘ı tercih edenlerin sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. Bu doğrultuda bu yazımızda en sık rastlanan ayak sorunlarını kaba bir özetle ele alıyoruz.
“Tırnak Batması” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Tırnak Batması
Onychocryptosis
Tırnak batması, en sık görülen ayak sorunlarının başında yer almaktadır. Tırnak plağının (corpus unguis) deformasyona uğrayarak üzerinde bulunduğu tırnak yatağına doğru şekil almasıyla tırnak kanatları üzerinde tek ya da çift taraflı olarak gömülme durumunun oluştuğu tablodur. Ayaktaki batık sorunu yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin herkeste gözlenebilen ve çoğunlukla ağrının eşlik ettiği, erken dönemde müdahale edilmediğinde sıklıkla karşılaşılan enfeksiyon belirtisiyle sonuçlanabilmektedir.
Tırnak Mantarı
Onychomykose
Tırnak üzerindeki kalınlaşma ve renk değişimleri tipik belirtileri arasında olan ayak sorunlarından biri de mantarlı tırnak sorunudur. Mantar etkeni tırnak üzerine yerleşmesiyle uzun süre barınabilir ve önlemi alınmadığında yayılım göstererek tırnağı deformasyon tablosuna sürükleyebilir. Genelde neme maruz kalan, darbe alan ve yanlış ayakkabı kullanımlarıyla meydana gelen bu tablo, çoğunlukla erkeklerde gözlenmesine rağmen her cinsiyet ve yaş grubunda gözlenebilir.
“Tırnak Mantarı” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
“Nasır” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Nasır
Callus / Corn
Ayakta sürtünme ve baskı durumlarının meydana getirdiği, vücudun bu baskı ve sürtünmelere karşı kendini savunmak amacıyla cilt üzerinde oluşturduğu tabakadır. Tipik olarak hastalık gözüyle bakılmayan bu durum etken olan faktörün sürekliliği halinde ilerleyerek ağrılı bir hal alabilir. Bu doğrultuda klinik vakalarda rastlanan nasır şekli ağrının da eşlik ettiği köklü nasır (corn) olarak tanımlandırılmaktadır. “Callus” ise köklü nasırdan farklı olarak ağrının eşlik etmediği nasır çeşitlerinden biridir.
Ayak Mantarı
Tinea Pedis
Genelde parmak aralarında ya da ayağın altında nem oranının fazla olmasıyla seyir gösteren bir cilt hastalığıdır. Ayak mantarı, klinik olarak bulaşıcı özelliğinin olması ve şiddetli kaşıntı durumu yaratmasıyla tanınmaktadır. Nitekim kimi tablolarda kaşımaya bağlı fissürler gözlenir. Kişiden kişiye bulaşma oranı oldukça yüksektir. Cilt üzerinde soyulma ve döküntüleşme gibi bulgular da bu tablonun belirtileri arasındadır.
“Ayak Mantarı” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
“Topuk Dikeni” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Topuk Dikeni
Epin Kalkanei & Plantar Faciitis
Ayak taban kaslarının topuk kemiğine yapışma yerinde aşırı zorlanma nedeniyle oluşan aşınma ve bu aşınmanın sürekli bir hal alması durumudur. Hareket halinde elektriklenme tarzı ağrılar eşlik eder ve daha çok kilolu bireyler gözlenir. İleri boyutta olduğunda kas üzerindeki aşınmalar enfeksiyon belirtisi gösterebilir ve tabip kontrolünde anti-biyotik desteği gerektirebilir.
Başparmak Eğriliği
Hallux Valgus
Ayak başparmak kemiğinin 1’inci metatarsofalangeal eklem üzerinden ayağın medialine doğru çıkıntı oluşturacak şekilde eğrilmesi durumudur. Daha çok bayanlarda gözlenen bu deformasyon tablosunda başparmak, diğer ayak parmaklarına doğru yönelir ve bunyon (bunion) isimli kemik çıkıntısını meydana getirir. Her vakada olmamak kaydıyla basınç dağılımı ve ayakkabı kullanımlarına bağlı olarak kimi zaman ağrı oluşturabilmektedir.
“Başparmak Eğriliği” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.