Nasır (Corn, Callus) Nedir?
Genel olarak nasır; fazla basınç, sürtünme, çarpma gibi tekrarlayan travmalara bağlı olarak gelişen lokalize deri kalınlaşması tablosudur. Vücuttaki seyrine göre yüzeysel geniş alanlara yerleşen nasır şekline kallus (callus) adı verilirken derin, lokalize ve ağrılı olan nasır türüne de korn (corn) ismi verilmektedir.
Nasır Bandı’nın Etkisi
Nasır bandı içerdiği salisilik asit sayesinde kalınlaşmış olan cilt dokusu ile birlikte canlı doku üzerinde de yumuşatma durumu yaratır. Bu yumuşamanın temel mantığı hiperkeratize dokunun zamanla dökülmesiyken çoğu durumda bu durum sonuç vermemektedir. Kapsamlı bir nasır tedavisinde oluşum sebepleri dahilinde podolog tarafından planlanan bir tedavi gerekmektedir.
Nasır bandına ek olarak evde yapılan müdahaleler (kesici aletle yapılan girişimler, kına yakma, domates ya da soğan bağlama vs) hiperkeratize dokuda enfeksiyon riski oluştururken klinik olarak sonuca ulaşmaları da imkansızdır. Diyabetlilerde diyabete bağlı hassaslaşmış olan ciltte uygulanan nasır bandı kullanımı doku bütünlüğüne zarar verilebilir. Bozulmuş olan doku bütünlüğü mikroorganizmalara açık hale gelir ve çok kısa bir sürede ülser oluşumunu meydana getirebilir.
Önerilen Gönderi
Daha önce “Diyabet Nedir?” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.
Nasır Bandı Kullanımının Diyabetlilerdeki Olası Zararları
Nasır bandı kaldırılırken ciltte yara oluşumuna sebep olabilir. Oluşan yaralar diyabetli bireylerde yara iyileşme mekanizması bozulduğu için uzun süre kapanmayabilir ve diyabetik ayak ülseri oluşumuna sebep olabilir. Nasır bandı unutulup kendi düştüğü veya bir yere takıldığı zaman cilde zarar verebilir. Ciltte oluşabilecek çatlaklar mikroorganizmalar için giriş kapısı oluşturur. Nasır bandı dar ayakkabı kullanımına veya deformiteye bağlı nasır üzerinde baskı yaparak nasırın altında ödem ve enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. Nasır bandının etkisiyle yumuşayıp düşen derin nasırın yerine yabancı materyaller girebilir. Sert ve kirli yabancı materyaller enfeksiyon ve yara oluşumuna sebep olabilir. Yumuşayan nasıra müdahale etmek için kullanılan aletler yara oluşumuna ve enfeksiyona sebep olabilir.
Diyabetlilerde Nasır Tedavisi
Nasıra el ile veya sivri aletlerle müdahale edilmemelidir. En yakın podoloğa başvurup muayene olunmalıdır. Tedaviyi takiben yeni nasır oluşumlarını önlemek için uygun nemlendirici ve ayakkabı kullanılmalıdır. Uygun görüldüğü taktirde tedavi tabanlık kullanımı ile desteklenmelidir.
Bilgilendirme için teşekkür ederiz Simge hanım, çok faydalı bir yazı olmuş.
Teşekkürler, faydalı olabilmek için çabalıyoruz 🙂